Kehidupan

Melepasi Sekatan Blue Coat Web Filter

Setelah beberapa bulan website azamrashid.com iaitu laman web personal aku tak dapat melepasi sekatan web filter Blue Coat yang telah dipasang di tempat kerja aku, harini dengan rasminya masalah yang aku saja hadapi sorang-sorang (sebab web ni aku ja yang masuk guna internet UniMAP) dah lepas. Masalah ni bukan kali pertama sebab tahun lepas juga pernah jadi apabila sistem blue coat diupkan maka website azamrashid.com secara automatiknya dihalang dan diklasifikan sebagai suspicious. Namun ianya dapat diatasi dengan melepaskan secara manual oleh pengendali didatacenter UniMAP.

Kali kedua ini setelah sistem blue coat dilaksanakan semula selepas kerosakan hardware, maka semua sistem telah diresetkan semula kepada default maka web aku juga sekali lagi takdapat diakses menggunakan perkhidmatan internet UniMAP. Untuk kali kedua ini aku cuba mendapat kepastian mengapa web aku ni diklasifikasikan sebagai suspicious. Nak kata aku ni ada sedia gambar blue takda pula, nak kata aku menggunakan keyword sepertiĀ  babyrina,melayu boleh, aksi ghairah artis takada pula so aku bertanya secara direct kepada pengendali sistem ni. Read more

Website Block dan Serangan Spam

20130508-103932.jpg

Salam 1Malaysia, rasanya aku pernah berkongsi mengenai website blog personal aku yang telah diblock oleh sistem Bluecoat melalui Wordless wednesday : Block. Sistem ini digunakan mengawal dan menapis semua penggunaan internet yang diakses oleh pengguna disesebuah organisasi. Pada mulanya, aku ingat bahawa web aku gagal melepasi tapisan bluecoat ini hanya di UniMAP sahaja. Tapi semua tempat yang menggunakan bluecoat akan gagal mencapai ke laman web aku. Read more

Pandangan

Rakyat Malaysia Kreative?

Semalam aku cuba meneroka hampir semua laman web universiti, dan jabatan kerajaan, apa yang dapat dilihat adalah kebanyakkan laman web di Malaysia menggunakan platfom joomla untuk memudahkan pembinaan dan menyelenggaranya. Seorang sahabat memaklumkan bahawa semua jabatan kerajaan digalakkan untuk mengunakan platform joomla.

Apa yang menyebabkan aku terfikir mengapakah kita lahirkan banyak graduan IT dan cendiakawan IT tapi diperingkat perlaksanaannya kita masih lagi menjadi pengguna bukannya pencipta. Hairan aku adakah OBE yang dibuat tak melihat atau mencungkil idea baru. Dalam bulan Julai kita dikejutkan dengan cerita budak budak nakal IT untuk menggodam laman web jabatan dan laman web lain untuk menunjukkan tanda protes akibat halangan yang telah diwujudkan oleh kerajaan. Manakan tidaknya platfom terbuka dan disukai ramai macam joomla atau wordpress amat mudah dilepasi. Mungkin kejadian sebaliknya jika kita jadi warga pencipta amat mudah kita mengawalnya. Read more

Mengapa FAM Kosong?

Liga Malaysia dah di”profesional”kan sejak tahun 90-an lagi, bermacam cerita indah dan tak indah sentiasa menghiasi harian kita. Seprofesional mana pun kadang kala pelik bila hari ni aku masuk website FAM , tiada maklumat hanya page kosong. Mengapa ek? Liga kita dah tutup ke..