Pandangan

3 Elemen Tambahan Kalau Fans Page Facebook Pun Nak Di Rankingkan…

Dua tiga bulan ni memang perasan dengan perkongsian data dan info mengenai IPT di Malaysia, banyak aktiviti yang dikongsikan melalui group-group dalam aplikasi whatsapp mahupun telegram. Dalam banyak banyak perkongsian, cuma satu perkongsian yang agak janggal bagi saya.

Perkongsian mengenai ranking universiti berasaskan jumlah fans. Lagi satu sistem ranking yang diwujudkan bagi universiti-universiti berlumba antara satu dengan lain. Trend berlumba-lumba ranking dah jadi rutin di IPT/UA. Dalam sistem ranking fans terbanyak, universiti yang mempunyai fans yang banyak menduduki tangga teratas dan yang paling sedikit fans dia akan berada ditangga terbawah.

Ini menguntungkan banyak IPT/UA yang dah lama dan mempunyai pengaruh yang besar dalam masyarakat. Namun ada kelemahan disebalik sistem ranking tersebut.

Read more

Pandangan

Belanjawan 2012. Naik Gaji? Pencen Umur 60?

Sejak 2, 3 minggu nih dak kedengaran la 2 cerita yang mampu menerbitkan rasa ceria dikalangan pekerja macam aku ni. Khabar anginnya ianya akan diumumkan oleh Perdana Menteri belanjawan 2012 ni. Satunya cerita ceriti gaji bakal di revise semula. Awalnya dengan kenaikan sekali ganda. Tapi macam lawak ja, bila sembang balik dengan orang-orang pencen, diaorang cakap kalau ikut sejarah kenaikan susah la nak lebih dari 20%. Apapun kena tunggu.

Satu lagi cerita had umur persaraan akan dinaikkan jadi 60 tahun. Cerita ini banyak diperdebatkan mana taknya banyak implikasi yang bakal berlaku.Disudut positifnya kalau dilihat perkembangan ekonomi dan kos sara hidup yang kian naik, ini adalah tindakan yang boleh dikatakan sesuai bagi memastikan masyarakat stabil. Bagi yang baru membina keluarga diusia lewat, mungkin waktu pencen tuh anak dok mengaji lagi. Tapi kalau pencen 60 tuh bolehla cover sikit kewangan untuk keluarga. Mungkin diperingkat goverment dapat menjimatkan kos, ini kerana jangka hayat rakyat kian meningkat. Read more