Kehidupan

Penukaran Tarikh Akhir Ansuran Pembiayaan

Aku just nak share apa yang aku alami dalam tempoh sebulan ni. Boleh kita katakan takda luck untuk aku dalam urusniaga pembelian /penyewaan kereta.

Bermula pada Oktober 2019, bila mana almera aku dilamar selepas hampir 3 tahun diiklankan. Selepas adat merisik dan tanda janji maka tertumbprint lah penukaran pemilik bagi almera aku.

Namun penganti tidak semudah yang dirancang bilamana penggantinya telah distopkan pengeluaran. Mungkin sebab komplen yang banyak dan ada jugak rumor mengatakan, syarikat pengeluar menunggu perlaksanaan dasar kerajaan.

hampes jangkaan aku pasti harga akan naik.

Ramalanku benar belaka, setelah hampir 6 bulan menunggu benar harga pengganti almera mengalami kenaikan harga, demi negara mahal pon ku beli nok.

Yup bila buat proses pembelian, disini yang akan membezakan jurujual yang bagus atau tak. Aku beli kereta 3 kali dan ketiga-tiganya ada kelebihan dan kekurangan. Tapi kritikalnya yang kali ni paling major kesalahan yang dia buat adalah gagal berbincang dengan bank bagi menetapkan tarikh akhir bayaran ansuran bulan.

tarikh akhirnya sebelum hari gaji #jem.

Bila minta adjust dengan bank dia buat buat lupa, takpa paham komisyen dia dari SC dan kedai tinted dah dapat apa nak heran dah. contact pegawai bank yang buat loan, sekali telefon dia layan, kali kedua telefon dia dah period marah marah, sebab apa aku tak deal dengan company atau amik saja kereta hujung bulan.

Aku terus desak pegawai loan tuh untuk bantu selesaikan masalah aku. dia kata kalau nak jugak, cakap sendiri dengan manager bank. aku minta nama dan nombor manager, terus letak. demmm. dia ingat aku takut kot haha.

Langsung keduanya tak membantu.

Tapi aku dok rasa pernah baca, kita boleh adjust tarikh akhir. cuma tak ingat samada aku baca atau ada orang pernah cerita kat aku. Apapun jangan malu bertanya, boleh kata semua rakan aku tanya, namun jawapan tetap sama. Mana boleh ubah tarikh. Hmm tak membantu.

Mungkin aku salah bertanya pada orang yang tak sepatutnya, dan orang yang sepatutnya aku kena tanya adalah pada kaunter pertanyaan sendiri, secara online senang.

Minah telefonis tuh maklum boleh untuk kita ubah tarikh tersebut dan hanya perlu buat surat kepada manager bank. camtuh ja, so buat surat then hantar ke bank

so dalam tempoh seminggu akan dapat jawapan bagi permohonan penukaran tarikh (berdasarkan aku punya kes). Alhamdulillah settle juga tarikh bayaran aku.

Share this Story
  • tujuh belas tahun
    Uncategorized

    17 Tahun

    Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke 17 kali yang membawa maksud bahawa usia laman ini telah mencapai 17 tahun. ...
  • Uncategorized

    Tak Lepas Syarat

    Kalau nak ikutkan sejarah hidup, aku boleh dikatakan sebagai seorang yang playsafe. Agak atau terlalu berhati-hati dalam tindakan dan perbuatan aku. ...
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
Load More Related Articles
  • tujuh belas tahun
    Uncategorized

    17 Tahun

    Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke 17 kali yang membawa maksud bahawa usia laman ini telah mencapai 17 tahun. ...
  • Uncategorized

    Tak Lepas Syarat

    Kalau nak ikutkan sejarah hidup, aku boleh dikatakan sebagai seorang yang playsafe. Agak atau terlalu berhati-hati dalam tindakan dan perbuatan aku. ...
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
Load More By ajamz
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
  • Kehidupan

    10 Malam Terakhir Ramadan

    Alhamdulillah kita dah masuk dalam tempoh 10 malam terakhir ramadan pada tahun ini. Semua feeling dah mula rasa, cycle life seperti ...
  • Kehidupan

    Update

    Lama tak berkongsi dalam blog ni walaupun banyak yang hendak dikongsi. Terutamanya pengalaman sepanjang tempoh 3 tahun ni. Boleh kata setiap ...
  • Kehidupan

    Al-Fatihah Sahabat

    Petang tadi dapat perkhabaran melalui whatsapp group Matrik MIT RECSAM, yang mana salah seorang sahabat kami telah meninggal dunia. Amat mengejutkan ...
  • Kehidupan

    Arnab Aqilah

Load More In Kehidupan

Facebook Comments

One Comment


  1. ajamz

    July 18, 2020 at 11:52 am

    Alhamdulillah settle

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

17 Tahun

Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke ...