Kehidupan

Penukaran Tarikh Akhir Ansuran Pembiayaan

Aku just nak share apa yang aku alami dalam tempoh sebulan ni. Boleh kita katakan takda luck untuk aku dalam urusniaga pembelian /penyewaan kereta.

Bermula pada Oktober 2019, bila mana almera aku dilamar selepas hampir 3 tahun diiklankan. Selepas adat merisik dan tanda janji maka tertumbprint lah penukaran pemilik bagi almera aku.

Namun penganti tidak semudah yang dirancang bilamana penggantinya telah distopkan pengeluaran. Mungkin sebab komplen yang banyak dan ada jugak rumor mengatakan, syarikat pengeluar menunggu perlaksanaan dasar kerajaan.

hampes jangkaan aku pasti harga akan naik.

Ramalanku benar belaka, setelah hampir 6 bulan menunggu benar harga pengganti almera mengalami kenaikan harga, demi negara mahal pon ku beli nok.

Yup bila buat proses pembelian, disini yang akan membezakan jurujual yang bagus atau tak. Aku beli kereta 3 kali dan ketiga-tiganya ada kelebihan dan kekurangan. Tapi kritikalnya yang kali ni paling major kesalahan yang dia buat adalah gagal berbincang dengan bank bagi menetapkan tarikh akhir bayaran ansuran bulan.

tarikh akhirnya sebelum hari gaji #jem.

Bila minta adjust dengan bank dia buat buat lupa, takpa paham komisyen dia dari SC dan kedai tinted dah dapat apa nak heran dah. contact pegawai bank yang buat loan, sekali telefon dia layan, kali kedua telefon dia dah period marah marah, sebab apa aku tak deal dengan company atau amik saja kereta hujung bulan.

Aku terus desak pegawai loan tuh untuk bantu selesaikan masalah aku. dia kata kalau nak jugak, cakap sendiri dengan manager bank. aku minta nama dan nombor manager, terus letak. demmm. dia ingat aku takut kot haha.

Langsung keduanya tak membantu.

Tapi aku dok rasa pernah baca, kita boleh adjust tarikh akhir. cuma tak ingat samada aku baca atau ada orang pernah cerita kat aku. Apapun jangan malu bertanya, boleh kata semua rakan aku tanya, namun jawapan tetap sama. Mana boleh ubah tarikh. Hmm tak membantu.

Mungkin aku salah bertanya pada orang yang tak sepatutnya, dan orang yang sepatutnya aku kena tanya adalah pada kaunter pertanyaan sendiri, secara online senang.

Minah telefonis tuh maklum boleh untuk kita ubah tarikh tersebut dan hanya perlu buat surat kepada manager bank. camtuh ja, so buat surat then hantar ke bank

so dalam tempoh seminggu akan dapat jawapan bagi permohonan penukaran tarikh (berdasarkan aku punya kes). Alhamdulillah settle juga tarikh bayaran aku.

Share this Story
  • Kehidupan

    Penukaran Tarikh Akhir Ansuran Pembiayaan

    Aku just nak share apa yang aku alami dalam tempoh sebulan ni. Boleh kita katakan takda luck untuk aku dalam urusniaga ...
  • Kehidupan

    Koleksi Video Sempena Hari Raya

    Ya, boleh dikatakan hobi buat video, setiap kali menjelang sambutan aidilfitri. Bukan menunjuk tapi lebih kepada visibility kepada Pusat Tanggungjawab. Kalau ...
  • Kehidupan

    Sedih Tapi Benar

    Memang agak terkilan, bila mana sesuatu usaha tak dihargai, dan tiada sebarang kredit. Langsung terasakan masa yang dihabiskan, usaha yang ditumpukan ...
  • Pandangan

    COVID-19-Work From Home

    Work From Home terma baru yang terhasil bila semua manusia perlu menjarakan diri antara satu sama lain bagi mengelakkan dari berlakunya ...
  • Kehidupan
    Melalui minggu ni, sangat turun dan naik, ada gembira dan adanya yang kurang gembira. Namun kena tengok balik sebab apa benda ...
  • Kehidupan

    COVID 19 – Hari ke 8 PKP ke 2

    Menjelang minggu terakhir PKP, apa yang dapat dijangkakan adalah kemungkinan tempoh PKP akan diteruskan. Namun dengan pihak Kerajaan perlu ambil pengalaman ...
Load More Related Articles
  • Kehidupan

    Penukaran Tarikh Akhir Ansuran Pembiayaan

    Aku just nak share apa yang aku alami dalam tempoh sebulan ni. Boleh kita katakan takda luck untuk aku dalam urusniaga ...
  • Kehidupan

    Koleksi Video Sempena Hari Raya

    Ya, boleh dikatakan hobi buat video, setiap kali menjelang sambutan aidilfitri. Bukan menunjuk tapi lebih kepada visibility kepada Pusat Tanggungjawab. Kalau ...
  • Kehidupan

    Sedih Tapi Benar

    Memang agak terkilan, bila mana sesuatu usaha tak dihargai, dan tiada sebarang kredit. Langsung terasakan masa yang dihabiskan, usaha yang ditumpukan ...
  • Pandangan

    COVID-19-Work From Home

    Work From Home terma baru yang terhasil bila semua manusia perlu menjarakan diri antara satu sama lain bagi mengelakkan dari berlakunya ...
  • Kehidupan
    Melalui minggu ni, sangat turun dan naik, ada gembira dan adanya yang kurang gembira. Namun kena tengok balik sebab apa benda ...
  • Kehidupan

    COVID 19 – Hari ke 8 PKP ke 2

    Menjelang minggu terakhir PKP, apa yang dapat dijangkakan adalah kemungkinan tempoh PKP akan diteruskan. Namun dengan pihak Kerajaan perlu ambil pengalaman ...
Load More By ajamz
  • Kehidupan

    Penukaran Tarikh Akhir Ansuran Pembiayaan

    Aku just nak share apa yang aku alami dalam tempoh sebulan ni. Boleh kita katakan takda luck untuk aku dalam urusniaga ...
  • Kehidupan

    Koleksi Video Sempena Hari Raya

    Ya, boleh dikatakan hobi buat video, setiap kali menjelang sambutan aidilfitri. Bukan menunjuk tapi lebih kepada visibility kepada Pusat Tanggungjawab. Kalau ...
  • Kehidupan

    Sedih Tapi Benar

    Memang agak terkilan, bila mana sesuatu usaha tak dihargai, dan tiada sebarang kredit. Langsung terasakan masa yang dihabiskan, usaha yang ditumpukan ...
  • Kehidupan
    Melalui minggu ni, sangat turun dan naik, ada gembira dan adanya yang kurang gembira. Namun kena tengok balik sebab apa benda ...
  • Kehidupan

    COVID 19 – Hari ke 8 PKP ke 2

    Menjelang minggu terakhir PKP, apa yang dapat dijangkakan adalah kemungkinan tempoh PKP akan diteruskan. Namun dengan pihak Kerajaan perlu ambil pengalaman ...
  • Kehidupan

    Bermula semula?

    Entah, tak sempat nak cari dimana file yang disorokkan oleh penceroboh dan 2,3 kali update still sama. Ada ruang untuk dimasuk. ...
Load More In Kehidupan

One Comment


  1. ajamz

    July 18, 2020 at 11:52 am

    Alhamdulillah settle

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Koleksi Video Sempena Hari Raya

Ya, boleh dikatakan hobi buat video, setiap kali ...

best vpn