Kehidupan

Koleksi Video Sempena Hari Raya

Ya, boleh dikatakan hobi buat video, setiap kali menjelang sambutan aidilfitri. Bukan menunjuk tapi lebih kepada visibility kepada Pusat Tanggungjawab.

Kalau dalam rekod sejak 2007 setiap kali hari raya kami akan buat. Kalau tak salah first time buat tuh sempena nasyid. cuma tak tau letak mana video tuh.

Lokasi penggambaran di UKKP ketika di Pejabat masih di Lorong Meranti Paya Kangar yang dahulunya sebelum dijadikan Pejabat UniMAP/KUKUM ia merupakan sebuah kolej iaitu Kolej Indera Kayangan (KIK)

Lokasi kedua bagi penggambaran tersebut adalah di Kolej Kediaman Wang Ulu. Semangat diruntun apabila dikecewakan video tersebut telah menyebabkan pasukan nasyid kami dibatalkan. Ini kerana pertandingan hanya membenarkan lakonan diatas pentas.

Ogos 2011 simple ja selain bergambar saja amik video depan kaunter ja, masa ni rasanya paling banyak staf yang ada kat sini. Setiap sektor lengkap.

Julai 2013 kita buat sekali lagi, lokasi yang sama hahaha, mungkin yang tuh ja idea yang ada. duduk depan ramai-ramai then ucap selamat hari raya. takda pengisian sangat.

2014, aku cuba masukkan elemen osh, sepenuhnya menggunakan IPhone sebagai camera untuk video pada tahun tuh, Simple ja tapi matlamat nak buat video yang ada manafaat kepada semua, daripada sekadar nak ucap selamat kita masukkan info safety.

2016, kali pertama menggunakan studio sebagai tempat penggambaran, dan kali pertama UKKP tanpa Lt Kol Dr Azuddin Bahari. Menggunakan iPhone cuma masalahnya pencahayaan yang kurang cantik. Konsep saya cuba buat adalah macam dalam NatGeo dan Discovery Channel.

2020 merupakan satu lagi eksperimen, konsep yang lebih open, penggunaan sepenuhnya semua peralatan persis youtuber, dan kali pertama aku langsung tak sentuh editing.

Bila saya cuba susunkan balik, nampak sebenarnya kita sentiasa cuba untuk memberikan yang terbaik dan setiap tahun kita kian berubah.

Share this Story
  • tujuh belas tahun
    Uncategorized

    17 Tahun

    Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke 17 kali yang membawa maksud bahawa usia laman ini telah mencapai 17 tahun. ...
  • Uncategorized

    Tak Lepas Syarat

    Kalau nak ikutkan sejarah hidup, aku boleh dikatakan sebagai seorang yang playsafe. Agak atau terlalu berhati-hati dalam tindakan dan perbuatan aku. ...
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
Load More Related Articles
  • tujuh belas tahun
    Uncategorized

    17 Tahun

    Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke 17 kali yang membawa maksud bahawa usia laman ini telah mencapai 17 tahun. ...
  • Uncategorized

    Tak Lepas Syarat

    Kalau nak ikutkan sejarah hidup, aku boleh dikatakan sebagai seorang yang playsafe. Agak atau terlalu berhati-hati dalam tindakan dan perbuatan aku. ...
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
Load More By ajamz
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
  • Kehidupan

    10 Malam Terakhir Ramadan

    Alhamdulillah kita dah masuk dalam tempoh 10 malam terakhir ramadan pada tahun ini. Semua feeling dah mula rasa, cycle life seperti ...
  • Kehidupan

    Update

    Lama tak berkongsi dalam blog ni walaupun banyak yang hendak dikongsi. Terutamanya pengalaman sepanjang tempoh 3 tahun ni. Boleh kata setiap ...
  • Kehidupan

    Al-Fatihah Sahabat

    Petang tadi dapat perkhabaran melalui whatsapp group Matrik MIT RECSAM, yang mana salah seorang sahabat kami telah meninggal dunia. Amat mengejutkan ...
  • Kehidupan

    Arnab Aqilah

Load More In Kehidupan

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

17 Tahun

Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke ...