Koleksi Video Sempena Hari Raya

Ya, boleh dikatakan hobi buat video, setiap kali menjelang sambutan aidilfitri. Bukan menunjuk tapi lebih kepada visibility kepada Pusat Tanggungjawab.

Kalau dalam rekod sejak 2007 setiap kali hari raya kami akan buat. Kalau tak salah first time buat tuh sempena nasyid. cuma tak tau letak mana video tuh.

Lokasi penggambaran di UKKP ketika di Pejabat masih di Lorong Meranti Paya Kangar yang dahulunya sebelum dijadikan Pejabat UniMAP/KUKUM ia merupakan sebuah kolej iaitu Kolej Indera Kayangan (KIK)

Lokasi kedua bagi penggambaran tersebut adalah di Kolej Kediaman Wang Ulu. Semangat diruntun apabila dikecewakan video tersebut telah menyebabkan pasukan nasyid kami dibatalkan. Ini kerana pertandingan hanya membenarkan lakonan diatas pentas.

Ogos 2011 simple ja selain bergambar saja amik video depan kaunter ja, masa ni rasanya paling banyak staf yang ada kat sini. Setiap sektor lengkap.

Julai 2013 kita buat sekali lagi, lokasi yang sama hahaha, mungkin yang tuh ja idea yang ada. duduk depan ramai-ramai then ucap selamat hari raya. takda pengisian sangat.

2014, aku cuba masukkan elemen osh, sepenuhnya menggunakan IPhone sebagai camera untuk video pada tahun tuh, Simple ja tapi matlamat nak buat video yang ada manafaat kepada semua, daripada sekadar nak ucap selamat kita masukkan info safety.

2016, kali pertama menggunakan studio sebagai tempat penggambaran, dan kali pertama UKKP tanpa Lt Kol Dr Azuddin Bahari. Menggunakan iPhone cuma masalahnya pencahayaan yang kurang cantik. Konsep saya cuba buat adalah macam dalam NatGeo dan Discovery Channel.

2020 merupakan satu lagi eksperimen, konsep yang lebih open, penggunaan sepenuhnya semua peralatan persis youtuber, dan kali pertama aku langsung tak sentuh editing.

Bila saya cuba susunkan balik, nampak sebenarnya kita sentiasa cuba untuk memberikan yang terbaik dan setiap tahun kita kian berubah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *