Kehidupan, Kerja

Jangan buat pala tau

Ada satu harituh bila bangun pagi, orang rumah bagitau yang mata anak sulung tuh bengkak. Dalam hati dok rasa macam ketubit ja. Tak gaduh kalut nanti kecut la bengkak tuh. Bila mai petang makin besaq pulak sampai tersenget-senget si anak nak tengok dan bersembang, bawak pi rumah tok dia, depa bagitau kalau ketumbit ni ada mata kena cari belah belakang badan. Cari takda..mungkin kena gigit menatang kot. Bila mai malam makin besar pula kita tengok bengkak tuh, mau tak mau kena cari klinik la pulak.

Klinik panel semua dah tutup, yang ada klinik yang baru dan tak pernah try lagi. Bila jumpa doktor, dia bagitau mungkin menatang kot yang ketik kat mata tapi tak jumpa kesan gigitan. Masuk bilik rawatan terkejut, Muda piang doktor ni rasa baru habis mengaji ni, tak konfiden sangat tengok doktor ni buleh ka dia rawat ni. Dia bagi nasihat agak skema, kurang percaya lagi aku dengan dia. Bila time amik ubat makin aku tak percaya kat doktor tuh , ada ka patut satu ubat krim dan satu ubat pil untuk budak yang umur 5 tahun. Huh minta tukar pil ke ubat sirap. Apa punya turr.

Balik bukak kotak ubat sapu terus sapu kat kawasan yang bengkak. Harapan esok pagi bengkak tuh akan hilang. Namun sekali lagi tekaan aku benar doktor ini memang doktor “ENO” . Bengkak kat mata anak aku makin besor sampai kecik ja ruang nak tengok. Makin marah aku, mula nak taip dalam facebook hahaha nak burukkan doktor eno tuh. Tengah sedap mengarang dan mengata dalam draft post aku, tetiba orang rumah tanya semalam masa sapu tuh baca tak instruction yang ada kat kotak ubat. Takda la pulak nak baca, ubat sapu amik sapu saja la.Bila baca instruction kat kotak baru tau sebenarnya dia bagitau macam mana nak sapu dan jaga hygine. Alamak salah kot semalam, follow balik semua instruction dalam 3 jam kemudian nampak kesan yang positif bengkak semakin beransur pulih. Bila letak kali kedua terus lega. Alhamdulillah, lega anak aku.

Baru la aku paham, jangan terlalu mudah judge orang berdasarkan padangan awal. Muda tua bukan satu tanda aras tahap pemikiran dan ilmu seseorang. Tinggi ka rendah ka kita kena hormat dan rai apa yang kawan tuh tau. Dalam usaha nak merawat sesuatu penyakit kena betul betul kenalpasti apa punca yang menjadi penyebab. Cari dari sumber yang paling tepat bukan berdasarkan hear say atau saya rasa rasa or saya agak agak. Bila nak letak ubat kena tau cara nak letak ubat, baca betul betul instruction yang disediakan. Insyallah semua akan ok. Tapi bila buat pala tau haha mungkin penyakit tuh gagal dirawat atau penyakit lain la yang mai.

Jangan la kerana kita rasa kawan tuh muda atau ilmu kurang, apa yang dia buat kita rasa tak betui. Ilmu PBSM yang kita ada tuh mungkin 4000 kali ganda kurang dari ilmu doktor tuh. Bila kita rasa gitu kita kondem pulak dalam Facebook haha amalan orang kita la nih. Mengadu, repot kat bos semua ada. Sebelum repot kena baca status betul betul dan fahami jangan guna emosi untuk menghakimi samada kenyataan itu berunsur kondem ataupun pendapat dan pandangan pemilik status tuh untuk diri sendiri dia saja tau. Jangan jadi rafi (rent collector dalam madu 3) sangat yer. Nasib baik takdan kondem hahaha.

Teringat nasihat seorang ketua pentadbir sebuah universiti yang antara tertua di malaysia, bilamana aku join satu bengkel untuk bangunkan syor-syor skim saraan. Nak ubah sesuatu dasar kena selidik dari semua arah, cari sejarah perubahan perubahan yang berkaitan dengan dasar yang kita nak ubah tuh. Bila kita tau apa masalah setiap dasar tersebut, dimana yang nak diubah dan apa kesannya. Pastinya syor yang nak dibuat lebih efektif dan menepati masalah apa yang kita nak selesaikan dan kurang risiko untuk masalah lain pula akan tinbul kepada generasi akan datang. So bila nak buat apa benda tuh nak rawat penyakit ka nak ubah dunia ka bukan kira pakai agak-agak atau rasa-rasa kena kaji dulu na. keybye

Glosari:

  1. ketik = gigit
  2. Doktor eno = Doktor dalam drama swasta, sakit saja bagi eno
  3. Rafi = watak dalam cerita madu 3. Kesian
Share this Story
  • Kehidupan Kerja

    Jangan buat pala tau

    Ada satu harituh bila bangun pagi, orang rumah bagitau yang mata anak sulung tuh bengkak. Dalam hati dok rasa macam ketubit ...
Load More Related Articles
Load More By ajamz
Load More In Kehidupan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Check Also

Edisi PPT #MISIMENCARISIZUKA

ajamz: tq ..

ajamz: hahah astro circle dia punya bonus point ..

ajamz: disiplin penting dalam nak menjayakan perancangan ..

ajamz: kawasan yang ada celcom wifi je ..

Aira Zuhaira: Semua area boleh jugk ke,ye..? ..

Azwan: Risky juga bagi saya hntuk cuba kaedah ni, pasal displin men ..

Azure: Kalau ada astro dish macam ni, Boleh jimat ke? https://www.i ..

mohd zain: Terima kasih sangat membantu, ..

ajamz: tak bisa hehe ..

ajamz: UniMAP pauh sg Chuchoh ..

Alif: Bro area mana kat perlis ada wifiplus nih? ..

Noor: Terima kasih, sangat membantu 😊 ..

Johanis: Oak azam, kalo sy mau buat kabinet Dan lemari stainless bisa ..

muhammad: hahaa... kesian doe taktau ada kedai kat arau ni jual mifi.. ..

ajamz: kalau nak workmanship bagus mykitchen kat alor setar, harga ..

eifnie: salam bro..mungkin time ni settle smua kot list yg bro nak b ..

RKB: abah kena jaga kesihatan wooo ... dagu koi berlapih ..

blogmalaya.com: hai abah.....; ..

Syahril Hafiz: Kedah 2000 berapa aku tak taw... haha 2012 lepas dah, sabaq ..

Syahril Hafiz: masih belum mahir dengan pelaburan ni, sebab baru nak start ..

ajamz: dah tukar semuanya sebab takut jadi platform nak kacau orang ..

ajamz: rasanya company luar yang invest kepada mpk ni ..

Denaihati: rasanya, peningkatan dari segi jumlah(RM) peruntukkan yang p ..

Manan Qayyim: masih tak mahir lg dlm dunia pelaburan ni.... kalo aku tengo ..

Nine: syok noh Perlis la. Semua jalan2 nak hiway dah. Signboard tu ..

Nine: Hak nih depa maybe dah tau pass cPanel. Sebab dia leh create ..

ajamz: dulu ingatkan qms ini umpama ikan dalam akuarium namun bila ..

ajamz: jumlah yg disiarkan pada tahun 2012 tak sama dengan jumlah 2 ..

ohcikgu: sampai terkeliru dibuatnya ye.. ..

GreenLava: Banyak terms yang digunakan sama dengan terms untuk dokument ..

Malaysia Tercinta: Ada silap tu somewhere ..

izan: oo..fhm2 body languange tu.. hehe..cantik....katanya... ..

ajamz: mungkin ptptn perlu review balk la ..

Adam Roslan: Kalau bersungguh sungguh nak buat, naya students. Belum dapa ..

boni Ultra kacak: hurm.. bahaya betullah sekarang ni.. takut kita dah termakan ..

Adam Roslan: Packaging macam tu pun buat kita takut nak beli. Jangan ada ..

aziah: semangat perlu ada. kalah menang adat bertanding.. yg pentin ..

Abdur Rozak: Saya menggunakan vpn untuk melepasinya ..

Melepasi Sekatan Blue Coat Web Filter | Azam Rashid: [...] kedua dengan menggunakan web scanner, bab ni yang aku ..

Catur | Azam Rashid: [...] bukan apa kali ni aku jumpa satu dunia yang baru dunia ..

Melepasi Sekatan Blue Coat Web Filter | Azam Rashid: [...] tahun lepas juga pernah jadi apabila sistem blue coat ..

Website Block : Ads.yieldmanager.com | Azam Rashid: [...] pernah berkongsi mengenai website blog personal aku ya ..

Kadang kala rasa macam telco menipu | Azam Rashid: [...] diawal aku subscribe diaorang maklumkan bahawa aku aka ..

Caj internet lebih murah | Azam Rashid: [...] Selain dari caj yang murah rasanya kualiti perkhidmata ..

is150: sekiranya media yang lain telus dan seimbang... mungkin prom ..

boni kacak: #go green ..

ajamz: hahaha boni reka bentuk je yang menakutkan masuk dalam perut ..

ajamz: lain yang dibuat lain yang jadi ..

ajamz: sangat setuju ..

Denaihati: memang hebat, dari burger bakar/goreng jadi sandwitch daging ..

Datin Tyka: hahhaa.. sepatutnya daging tu gaul sikit ngn garam, black pa ..

Boni kacak: Hehehe. Setuju. Walaupun agak menakutkan reka bentuknya, tap ..

albab: Almera problem ka, takut aihh nak beli. ..

secantikmanis: dewan dekat johor.. johor dekat mana pulak tu ..

ajamz: Dewan johor ..

Adam Roslan: Salam. Elok panorama shot noo. Dewan tang mana ni. ..

Muhammad Faiz: Boleh tau kat al ikhsan mana? Harga penuh? Memang tengah car ..

boni kacak: nasib baiklah telefon den telefon lama..hehehe ..

Izzuddin Fauzi: Selesa nak berblogging lagi berkerja... ..

boni kacak: wow..sempoi tempat tu.. tak serabut.. ..

L: huuu. aku xmmpu nk beli.. beli xmkn la sem nih.. haha ..

Denaihati: askm. selamat tahun baru 2013 buat bro. mudahan sama2 diberi ..

boni kacak: uish...terus up entri tu..hehehe..tangkas betul..hehehe ..

ajamz: Terima kasih ..

boni kacak: sama2 lah kita bertambah maju pada tahun 2013 ni dalam apa p ..

ajamz: disember haha ..

Statistik Azamrashid.com 2012 | Azam Rashid: [...] Bagi kehadiran pengunjung pula, laman ini mencatatkan ..

is150: Disember atau januari... ..

ajamz: terima kasih tuan ..

ajamz: hehe ..

ajamz: al-ihsan ..

adam: nak tanya kat mana nak beli kasut ni? ..

boni kacak: ta tih ta tih..hehehehe ..

ajamz: terima kasih ..

hazman aka species1980: Okey tambahan satu G+ untuk entry nie ..

boni kacak: betul juga tu.. kita kena sentiasa bersederhana sebenarnya.. ..

ajamz: harap stdium kembali bersinar ..

boni kacak: cantik stadium kangar ni ..

ajamz: Okkk ..

weschairs: dah vote...harap sudi vote semula ..

Afifah Munirah: Yeah... Memang laku iP5 nie... Nak beli budget belum ada... ..

ajamz: terima kasih kerana memaklumkan ..

ajamz: terima kasih ..

ajamz: terima kasih ..

ajamz: terimakasihhh ..

ema: good luck ..

latif: salam G+1 yg ke 25 utk anda..azam jgn lupe letak link sponso ..

Afifah Munirah: Enteri yang terbaeekkkk :) Goodluck :) ..

Blog Keperawatan: Semoga berjaya kontesnya sahabat... Bersilaturahmi dan membe ..

nurmisnan: All d best n gd luck sudah vote n G+ for u ..

Nurul: Dah vote... Good luck.. :) ..

bhrain: saya dah G+, harap dapat membalasnya...thanks.. http://bahra ..

ajamz: Dah jual dah ..

ajamz: Rancangannya macam tuh hehe ..

Amirez: salam. good luck. klik G+1 ke 33 daripada saya. kalau tak ke ..

Hakim Mahmud: bro nak jual kereta myvi ekk .. ..

auc: salam tuan baru siap mengundi blog ini utk tugasan ke 2 jgan ..

ajamz: kak pon boleh hahaha ..

ajamz: hehe harga rahsia puan haha ..

is150: abih terburai perut aku gelak... hahaha ..

PuanGojes: assalam ziarah rasanya saya da klik g+1 kat sini. tp tak pe. ..

Azie: Good Luck, harapa dapat klik kembali. TQ ..

Peserta iPhone 5 Gadget Impian & Jumlah +1: [...] Akma Omar Wazy Bahrain UpProfits JMR Titan Cik Lily Pu ..

azie: cantikkk....boleh sy tahu rm brpe? ..

PinkUmmi: eh silap...kak pulak...huhuhu ..

PinkUmmi: good luck kak ..

Dawaihati: Salam ziarah dan perkenalan, dah vote G+ sebagai tanda sokon ..

Andre Joe: Ape kelebihan sticky post ye? ..

PuanGojes: salam ziarah. saya datang lagi tanda support. ;) nak cek sam ..

boni kacak: nak sambar kereta baru ye bro??hehehe ..

Myra Jay: Singgah support sini dengan klik G+ :) Good luck ye, jgn lup ..

wak gelas: wak pon baru beli kete viva jakk.. uuHUuu ..

pjaz: dh klik g+ jgn lupa support pjaz yer slm..nak minta tlg siki ..

PuanGojes: salam ziarah sis aju :) kita da klik g+1 utk sis aju. terma ..

ajumohit: saya dah klik G+1 di entry ini, nanti sokong saya plak ye ht ..

Nurul: Dah G+, Good luck.. ..

BUATBEST: semoga berjaya hendaknya kawan.. ` ..

lewisdotmy: semoga berjaya bro ..

BloggerNote: Semoga berjaya mendapat iPhone 5 Gadget Impian..Good Luck! S ..

UpProfits: Good Luck..dh G+1..nnti support saya juga yer.. ;-) ..

donnyien: selamat berjaya di ucapkan... salam kenal juga ..

Happy Birthday | Azam Rashid: [...] masa  aku baru naik pangkat waktu setahun yang [...] ..

Nurul: Good Luck.... :) ..

puanbee: seronok baca entri spontan ni .. apa pun sama2 berusaha nant ..

yanmie: Salam, Good luck untuk contest ini :) ..

auc: Moga berjaya! Hanya nasib dan tuah yg menentukan segalanya : ..

boni kacak: good luck juga bro :) ..

Hafizul: betul kata en titan tu..mungkin ada kesinambungannya lagi..s ..

Hafizul: ooo iphone ni software dia stabil la..wahh seronoknya..gud l ..

akubiomed: Kalau sudah pernah mengunakan jenama Apple akan setia kekal ..

ajamz: tak pernah terfikir ada sticky post nih sebenarnya hahah ..

ajamz: entah la ..

ajamz: pergh lantai ja retak, sama la aku pakai bb, tapi la anak ak ..

ajamz: sekali ingat macam tuh gak tapi takpa first time aku join co ..

ajamz: tq ..

wazy: Selamat berjaya bro Dah semakin ramai meminati iPhone 5 ni ..

Cikgu Hairul: memang senang sangat.. sampai kadang-kadang kita terlupa kat ..

Amirez: good luck bro. terfikir jugak DH tentukan pemenang berdasark ..

RKB: ah ... aku tak minat semua ni. Masih lagi ol skul sebab suka ..

titan: aku tak rasa just cerita aje. mesti ada banyak lagi tugasan ..

Bagaimana nak buat Sticky Posts di Wordpress | Azam Rashid: [...] Azam Rashid Skip to content HomeInfoMylensaWebhostingC ..

Denaihati: Jutaan terima kasih diucapkan kerana menyertai "iPhone 5 gad ..

iPhone 5 gadget impian | Azam Rashid: [...] tuh agak kurang best sebab internet masih lagi takleh ..

iPhone 5 gadget impian | Azam Rashid: [...] sejak dari tahun lepas aku impikan nak tukar phone tap ..

iPhone 5 gadget impian | Azam Rashid: [...] terpengaruh dengan strategi pemasaran iPhone. Sebelum ..

Manchester lawan Arsenal | Azam Rashid: [...] la dan nampaknya macam tahun ni tak menang lagi la pia ..

Manchester lawan Arsenal | Azam Rashid: [...] aku tengok kat rumah mertua boleh dikatakan mesti arse ..

azharr: Laaa itu je ke post.... So what's the plan ..

ajamz: dekat tapak mpk lama ..

ajamz: dia ada kedai kat jitra, mykitchen ..

omar: boleh dapat contact number contractor ni? ..

omar: salam, nak tanya kat nursery mana boleh dpt rm 3? dah try ta ..

omar: nak tanya, nursery mana yang boleh dapat harga rm3 tu? try t ..

is150: kalau tak ditepati kita buat janji dikerati lak... ..

is150: Hentikan je.... aku dah lama stop, tengok channel biasa dah ..

ajamz: dalam proses nak beralih tunggu dapat sesuatu baru boleh bel ..

is150: apa lagi... beralihlah ke mac... ..

is150: Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan dan Salam Ramadhan AlMuba ..

Wan Perlis: tak pernah stukbuck ..

Wan: aku ada guna jugak dropbox nie ..

Harfiz Perniagaan Internet: Aku punya internal hard disk laptop pun rosak, masa tu tak s ..

ajamz: kabinet dia ikut material yang digunakan, kalau macam ni dan ..

Elyza: cantikla...agak2 rape budget kuar ni? ..

ajamz: letak baja apa dulu ..

is150: Selamat menanam.... aku dulu tanam tompok-tompok.... tak sam ..

ajamz: hahah tq ..

ajamz: taktau nak masak bila plak ..

chemie: smart kitchen kabinet depa ..

Mohd Isa: pergh, kemah molek. memang terbaiklah bro. bilalah nak ada r ..

Diamilikku: hahahahahahhaha...hang ngan mizan sama panik....lalalalalla. ..

Mohd Isa: alasan orang malas buat kerja...ok tak kalau aku cakap camtu ..

chemie: depa dah release dah...download semua ni punca dari student ..

Azam: Aihhh dah naik jusa ka bang ..

RKB: jusa jasa jaso ... ah .... ..

ajamz: Kakaka nak kerja nih hahaha ..

is150: dah... dah... pi buat kerja... hahahaha ..

ajamz: kena gak ..

chemie: Blog hang kena block jugak....tau ka pasaipa? ..

azam: haha hang lagi tere pada aku kot kan..... ..

is150: biasalah manusia, sifatnya lupa... ..

ajamz: salah aku gak gatal nak harga terbaik last-last macam ni aku ..

is150: sabar bro, itulah lumrah alam... Biasalah, kontraktor, bayar ..

Nine: Pergh 8 tahun dah guna hosting lama giler. Ajam, ajar cara2 ..

chemie: masuk bertanding la, menang kalu pas projek mai sikit hahaha ..

ajamz: Kekeke yang tuh kena menang election hehe ..

is150: kurang lagi satu K tu... ..

ajamz: dah tau ada shell script yang mengganggu so provider tutup ..

is150: dah tau punca? ..

Diamilikku: sokong sokong....siap duit je lah.....:)...aku dah habih dui ..

chemie: hehehehe siap duit sajalah la bro.... ..

ajamz: template lama dah guna balik ..

ajamz: PC ja download free ja ..

ajamz: betui setuju ..

ajamz: rumah cantik pi tengok laaa ..

Diamilikku: adoiyaiiiiiiii...diam2 duk pi intip umah kami nih...hahahaha ..

is150: tu sebab aku tak paksa orang datang... sebab aku main tarah ..

is150: Ko lawan PES guna platform apa? PC, PSP, PS3? ..

chemie: theme baruu..sama macam rumah baru ..

chemie: baguih la dok ingat KPP.. mana tau esok-esok hang pulak jadi ..

ajamz: betul baru kita boleh berkembang kan ..

is150: nasib baik ada yang tak suka... kalau semua suka kita risau ..

Wan Perlis: sistem pasti ada kelemahannya ..

is150: Kalau benar... teramat-amatlah baik... ..

is150: aku dulu: 1. Pasang Grill 2. Pasang Lampu 3. Buat dapur tu p ..

chemie: Desa bayanmas dekat bukit kayu hitam ..

ajamz: Keke baik jiran haha ..

ajamz: Hang beli kat mana ..

ajamz: Itu sudah pasti hehe ..

Diamilikku: buat bodo jer dulu :) hahahahahha ..

cik tom: akhir tahun ni ramai blogger update psl rumah..pasni boleh u ..

cik tom: azam ni kerja pegawai sains ke?pernah apply kerja pegawai sa ..

chemie: cayalah, rumah hang kat mana? tulis banyak sikit pasai rumah ..

chemie: aku harap ianya benar-benar belaka hehehe ..

Wan Perlis: osh? bila unimap nak ada jawatan kosong? nak minta jugak ..

ajamz: Yala dengan internet streamyx plus internet mobile kalau gaj ..

Diamilikku: sapa kata maxis mahai?? aku ambik 68 ringgit je sebulan :) ..

ajamz: osh unimap ..

Wan Perlis: brader azam keja jabatan mana? ..

ajamz: Haha ceh, ayam dah dapat baby ka ..

iffah: wah.. skrng dh jd bapak mcm bertmbah matured..hahaha.. tetib ..

ajamz: wan tq ..

ajamz: chemie aku kat unimap pon orang tak kenai pon nak masuk calo ..

Wan Perlis: syukur Alhamdulillah comel n sedap nama dia ..

chemie: hang tak mau tanding ka? mana tau kut jadi YB haha ..

ajamz: tq bos ..

is150: bawak bertenang bro... yang penting kita gembira dengan apa ..

ajamz: kereta aku bleh tahan sampai 240 hoooooohhhh ..

chemie: Alhamdulillah dato' Tahniah diatas kenainkan pangkat, moga d ..

mummy: Kasih ibu bapa tiaada tandingan..dah jd daddy br tau pengorb ..

Alhamdulillah Aku Naik Pangkat: [...] ya, secara kebetulan bila tengok Teori Purba Cina bagi ..

Ajamz: Pergh best pakai app nih tq sekarang 5 usd ..

is150: Aku guna Apps BlogPress support banyak platform (termasuk Wo ..

azam: Takla kita perlu mencungkil kemampuan student kita ke tahap ..

torboxz: uishh.. sebijik kene kat mata aku... ..

torboxz: Tu la pasal aku kurang setuju jika akta tu mansuhkan. Akan a ..

ajamz: betul keselamatan sangat penting, saman tuh sebagai pengajar ..

Noriz: time pregnant lah kami ladies selalu jadikan alasan taknak p ..

torboxz: Nyihahahahha.. Dia segan tu.. ..

torboxz: Wahahaha... Tahniah! ..

Isis: RM50 ja... Kat sini lagi mahal, habis ja tiket... ..

Isis: Tahniah bro.... ..

chemie: Salam member seunimap....baru jumpak blog hang....aku kat pu ..

Percubaan Menjadi: [...] last post aku mengenai keputusan untuk kembali menjila ..

vangardx: spatutnya dia bayar ala drive thru mcm kat mc d la kan? ..

ajamz: haha tak faham ek....cuba lihat cara individu tersebut membu ..

Juan: benda apa ni, x faham la ..

faizul: nak tunggu iPad 3 kena tunggu iPhone 5 dulu lah jawabnya. La ..

faizul: betullah tu kan, PANDU, keluar kereta dan BAYAR pastu terus ..

Semarakkan kempen Piala Malaysia 2011, (suku akhir, separuh akhir, akhir) | Zikri Husaini: [...] gambar to azamrashid.com dan facebook bolasepak malays ..

ajamz: kat perlis macam takda lagi la ..

torboxz: Damn! Aku nak jugaaakkkk.. ..

torboxz: Adaaaaaa... tengok kat http://coverage.yes.my ..

ajamz: yes dah ada kat kangar ka ..

torboxz: alaahh.. dah terbiasa dah aku dgn kelembapan tm niiih.. ni t ..

torboxz.com: mifi? lagi sekali persoalan. kat perlis ni ada kedai yg jual ..

Wan Perlis: kemonlah TM ..

ajamz: Haha sumber sumber yang boleh dipercayai ..

torboxz: mana ko dpt theme ni? lawa siut.. ko beli ke ko dapat dari s ..

torboxz: Yup! yup! ..

Apple Bagi iPhone 4S: [...] mengatakan Apple akan keluarkan iPhone 5 yang penuh de ..

anjung maya: dah angkut ipaD tahun lepas lgi..so kna tunggu ipad3 nak upg ..

ajamz: terima kasih bro ..

Nasihangit: Banyak betul info menarik dan berguna dekat sini. Thanks. Na ..

Kembali Menjilat? Iklan Nuffnang Kembali: [...] berfikir sejenak, menganalisis keputusan untuk menTiad ..

Sya Isya: sebab blog yang satu lagi dah takde kod iklan Nuffnang. Bila ..

ajamz: tq bos ..

myOSH: Good luck... keep it up... semoga mendapat jariah daripadaNy ..

ajamz: Takleh la tahun ni dah pi beli ipad 2 hahaa ..

Enche Bon: Apa lagi bro, tukar je Bold 9900, hehehe ..

ajamz: yaka rasanya hang punya backlink lagi banyak ..

Adam Roslan: Terbaik. Saya punya dok PR1 dari dulu. Naik turun siap. ..

ajamz: Yup taKpa kita menaip suka suki ja kan ..

Omar: Okey dah tu 2-3 pr. standard blog camtu.. Kalau mantop sikit ..

Lepas Post Bukan Lagi Glitterati: [...] akaun aku di nuffnang telah berubah dari glitterati ke ..

ajamz: yup ..

Sya Isya: kalau berblog fikir duit Nuffnang je memang nanti jadi lagi ..

Adam Roslan: Selamat Berpuasa Ajam :) ..

ajamz: terima kasih ..

Azree Ariffin: Selamat berpuasa, bro. ..

RKB: kesian jugak mamat ni. good but injury proned. ..

ajamz: macam susah download je ..

Azree Ariffin: Bro, ada blackberry kan? Cuba download My FitnessPal. Dia ak ..

ajamz: itulah cuba dilakukan namun....godaan adalah segalanya ..

ikatakiyudin: Haha! Jgn crush diet, tak makan langsung, tapi amik every me ..

ajamz: Haha gaya memoyokan diri haha ..

RKB: toya la ang ni ... kontrol macho terlebih ni ajam haha ..

ajamz: haha ini sebab dok kat kl tak bawak laptop pon ..

Azree Ariffin: Wah, update dari Blackberry tuh! ..

ajamz: Entah aku dapat memo ja ..

ajamz: biar orang kata apa pi tengok ja ..

ajamz: cuma jangan melihat dari sudut politik sudah la...cuma lihat ..

Wan: haha sempoi ..

Wan: wah aku pun baru tau bila diumum kan secara rasmi? ada majli ..

Wan: setuju dengan keputusan majlis fatwa Perlis tadak hasilnya t ..

MDHAFiZ.NET: sungguh begitupun aku minat ke pemain Chelsea..tapu cintaku ..

ajamz: yang selalu tukar tuh tak konsisten ..

zulkifli jamaasim: Salam, Syeikh, Setan Merah memang hebat. Baik nombor dua ata ..

Wan: go Perlis ..

ajamz: Macam penah dengar ja nama tuh ..

Nine: sepupu aku Syakila Saad....duk Repoh..reja Unimap gak.... ..

Nine: haa duk agak dah... :) nak kata kenai tu, tak la besa semban ..

burnkelana: tempat jatuh agi dikenang.. nie kan plak tempat bermain.. he ..

ajamz: terima kasih tuan ..

Azree Ariffin: Selamat berhujung minggu! ..

ajamz: takpa manchester dah menang.....terubat hati dia hehe ..

Hambali: Harap Tuanku dapat tengok sama prestasi skuad Singautara. Ja ..

ajamz: aah wife aku izan la haha, hang kenai ka :P ..

ajamz: No problem roger ja, ..

Nine: Wife bukan Izan PPK pembuatan ker ? Org Alor Setar ? Kan..ra ..

Nine: Salam Ajam..insyaAllah kalo aku nak ambik aku roger...nak ta ..

ajamz: cikgu cikgi la ..

Azree Ariffin: Sebabkan bro pernah jadi guru sebulan, saya pun nak ucap sel ..

ajamz: dalam hati tak dibuilt in rasa cintakan bahasa sendiri ..

ajamz: terima kasih sahabat... ..

Azree Ariffin: Cantik! Saya suka template yang ini! Simple but nice... ..

Azree Ariffin: Sangat setuju dengan kenyataan saudara. Kadang-kadang rasa j ..

Categories

Photos from Flickr

Nuffnang

Search

Harga Minyak

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com