Pandangan

FLEKSIBILITI BDR VS FLEKSIBILITI BEKERJA SECARA REMOTE

Semalam aku ada baca mengenai kerja secara fleksible Bekerja Dari Rumah BDR, aku kurang setuju… mungkin pemahaman aku salah bila baca artikel tuh. Bagi aku,Penulisan artikel ini rasanya dia lebih menjurus kepada bekerja secara remote, dimana ada fleksibiliti dalam menguruskan kerja.

Kalau Bekerja Dari Rumah itu, bagi aku hanya sedikit sahaja fleksibiliti. kita hanya ubah persekitaran tempat kerja saja itu dari persekitaran bekerja di pejabat ke persekitaran rumah.

Masa bekerja dirumah juga perlu ikut masa pejabat, bukan boleh sesuka suki ikut masa kita. Jadi apa apa tak cover na.

Arahan BDR ni berlaku kerana kerajaan dan majikan nak merendahkan atau mengurangkan risiko jangkitan penyakit ditempat kerja atau ketika datang kerja.

Risiko kalau bekerja secara remote, bagi aku sama saja dengan mai office, contoh buat kerja sambil minum kopi kat starbak ka atau dok perlis buat kerja atas highway semasa nak balik kampung kat sungai tangkas.

Walaupun dah setahun ramai masih menganggap BDR ini adalah bekerja secara remote.

Kebajikan antara bekerja secara remote dengan bekerja dari rumah juga berbeza. Sebab tu bila kita tengok kemudahan kebajikan PERKSO atau Kerajaan secara Ex Gratia hanya cover based on BDR bukan secara remote.

Yang pastinya bila kita BDR, fleksiblenya kita boleh pakai kain sambil meeting, buat minit mesyuarat sambil layan GoShop dan boleh jawab call dari pelanggan ketika kita tengah siram pokok bunga dalam waktu 8:00 hingga 5:00 petang.

Berbeza jika kita bekerja secara remote yang mana lokasinya dimana sahaja dan masa yang bebas tapi kerja harus siap ikut schedule.

Bab tahap usaha dan tawakkal antara bekerja sendiri, bekerja secara remote atau bekerja dari rumah yang mana lebih tinggi darjatnya disisiNya tuh kita takda multi meter untuk mengukurnya. Yang tuh masing masing tau.

#azamrashid #totallockdown

Share this Story
  • Pandangan

    FLEKSIBILITI BDR VS FLEKSIBILITI BEKERJA SECARA REMOTE

    Semalam aku ada baca mengenai kerja secara fleksible Bekerja Dari Rumah BDR, aku kurang setuju… mungkin pemahaman aku salah bila baca ...
Load More Related Articles
  • tujuh belas tahun
    Uncategorized

    17 Tahun

    Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke 17 kali yang membawa maksud bahawa usia laman ini telah mencapai 17 tahun. ...
  • Uncategorized

    Tak Lepas Syarat

    Kalau nak ikutkan sejarah hidup, aku boleh dikatakan sebagai seorang yang playsafe. Agak atau terlalu berhati-hati dalam tindakan dan perbuatan aku. ...
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
Load More By ajamz
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Pandangan

    Niat nak hasilkan berlian

    Kita sering kagum dengan kejayaan kejayaan orang. Kita sering cemburu melihat mereka. Kita sering mengambil kata-kata semangat mereka. Kita sering membandingkan ...
  • Pandangan

    Cerita Atas Meja

    Perkongsian mengenai table top exercise
  • Pandangan

    Baru Gua Perasan Sebab Apa Gua Niaga Tak Untung

    Dulu selalu ja dengaq mak aku dok berleter dan bagi nasihat supaya mengaji pandai pandai. Dia kata kat kami semua yang ...
  • Pandangan

    Bila Tengok Fans EPL Masuk Stadium Ramai Terangsang..

    Ramai hari ni tweet mengenai stadium old trafford penuh dengan penyokong pada hari ke dua pembukaan EPL. Kebanyakan mereka kelihatan terangsang ...
Load More In Pandangan

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

17 Tahun

Alhamdulillah domain azamrashid.com baru renew buat kali ke ...