Pandangan

FLEKSIBILITI BDR VS FLEKSIBILITI BEKERJA SECARA REMOTE

Semalam aku ada baca mengenai kerja secara fleksible Bekerja Dari Rumah BDR, aku kurang setuju… mungkin pemahaman aku salah bila baca artikel tuh. Bagi aku,Penulisan artikel ini rasanya dia lebih menjurus kepada bekerja secara remote, dimana ada fleksibiliti dalam menguruskan kerja.

Kalau Bekerja Dari Rumah itu, bagi aku hanya sedikit sahaja fleksibiliti. kita hanya ubah persekitaran tempat kerja saja itu dari persekitaran bekerja di pejabat ke persekitaran rumah.

Masa bekerja dirumah juga perlu ikut masa pejabat, bukan boleh sesuka suki ikut masa kita. Jadi apa apa tak cover na.

Arahan BDR ni berlaku kerana kerajaan dan majikan nak merendahkan atau mengurangkan risiko jangkitan penyakit ditempat kerja atau ketika datang kerja.

Risiko kalau bekerja secara remote, bagi aku sama saja dengan mai office, contoh buat kerja sambil minum kopi kat starbak ka atau dok perlis buat kerja atas highway semasa nak balik kampung kat sungai tangkas.

Walaupun dah setahun ramai masih menganggap BDR ini adalah bekerja secara remote.

Kebajikan antara bekerja secara remote dengan bekerja dari rumah juga berbeza. Sebab tu bila kita tengok kemudahan kebajikan PERKSO atau Kerajaan secara Ex Gratia hanya cover based on BDR bukan secara remote.

Yang pastinya bila kita BDR, fleksiblenya kita boleh pakai kain sambil meeting, buat minit mesyuarat sambil layan GoShop dan boleh jawab call dari pelanggan ketika kita tengah siram pokok bunga dalam waktu 8:00 hingga 5:00 petang.

Berbeza jika kita bekerja secara remote yang mana lokasinya dimana sahaja dan masa yang bebas tapi kerja harus siap ikut schedule.

Bab tahap usaha dan tawakkal antara bekerja sendiri, bekerja secara remote atau bekerja dari rumah yang mana lebih tinggi darjatnya disisiNya tuh kita takda multi meter untuk mengukurnya. Yang tuh masing masing tau.

#azamrashid #totallockdown

Share this Story
  • Pandangan

    FLEKSIBILITI BDR VS FLEKSIBILITI BEKERJA SECARA REMOTE

    Semalam aku ada baca mengenai kerja secara fleksible Bekerja Dari Rumah BDR, aku kurang setuju… mungkin pemahaman aku salah bila baca ...
Load More Related Articles
Load More By ajamz
Load More In Pandangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Siapa Kita Diktator atau Liberal

Macam macam style orang menguruskan sesebuah organisasi, ada ...