Cubaan Yang Gagal :(

Total kerugian RM 150. Berpunca dari cubaan yang gagal. Jem. Apapun ada ruang untuk baiki, kesahnya bermula dari tangki air yang gagal menampung jumlah air.

Rumah aku dah banyak kali tangki air utamanya overflow, bukan disebabkan oleh kerosakan pelampung tapi berpunca dari penutupnya yang dah “kiat”. Punca kiat tuh sebab musang dok lepak atas tuh. Mungkin sebab rumah aku strategik maka dia selalu la lepak atas tangki sampai tudung kemek yang mana bila hujan ia akan menakung air.

Selalunya bila overflow aku akan panggil plumber untuk bantu betulkan, boleh kata banyak kali, kalau impun duit upah rasanya boleh pakai tangki king kong. Tapi sejak akhir akhir ni aku mula berkira, sebab aku rasa simple ja kot. So aku dok panjat sendiri ke atas tempat letak tangki. So boleh settle. Aku pon berjaya atasi Acrophobia.

Then nak jadi cerita, satu hari overflow jadi ketika aku dok outstation. Ayaq berjurai jurai turun, rasanya bil bulan ni mantap. So aku minta wife untuk bantu settlekan. Cuma bila plumber mai dia tak bawak tangga dan wife plak tak tau aku letak mana. Moralnya kena cari plumber yang ada tangga sendiri. So berbalik pada cerita tadi plumber tak jadi perbaiki, so tindakan mitigasi bini aku amik adalah dengan tutup pam. Nampak berkesan.

Tapi ada kesan sampingan bilamana tekanan dalam bilik air kurang maka berlaku airlock dalam toilet. Bila jadi ja airlock so air takkan keluar. Berdasarkan ingatan dah lama tak jadi. plumber ada ajaq kalau airlock jadi nak buat camna kena buka salah satu kepala paip.

Maka bila balik dalam keadaan letih cuba pi settlekan kisah airlock nih. mungkin tenaga tengah power sekali pusing ja kepala paip keluaq. Wow, tapi bila belek awat yang batang dia pendek. Huhh patah terus….padan muka

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By ajamz
  • Kehidupan

    This is the story about 4 people : Everybody, Somebody, Anybody, Nobody

    There was an important job to be done, and Everybody was sure that Somebody would do it.  Anybody could have done ...
  • Kehidupan

    Cubaan Yang Gagal :(

    Total kerugian RM 150. Berpunca dari cubaan yang gagal. Jem. Apapun ada ruang untuk baiki, kesahnya bermula dari tangki air yang ...
  • Kehidupan

    Penukaran Tarikh Akhir Ansuran Pembiayaan

    Aku just nak share apa yang aku alami dalam tempoh sebulan ni. Boleh kita katakan takda luck untuk aku dalam urusniaga ...
  • Kehidupan

    Koleksi Video Sempena Hari Raya

    Ya, boleh dikatakan hobi buat video, setiap kali menjelang sambutan aidilfitri. Bukan menunjuk tapi lebih kepada visibility kepada Pusat Tanggungjawab. Kalau ...
  • Kehidupan

    Sedih Tapi Benar

    Memang agak terkilan, bila mana sesuatu usaha tak dihargai, dan tiada sebarang kredit. Langsung terasakan masa yang dihabiskan, usaha yang ditumpukan ...
  • Kehidupan
    Melalui minggu ni, sangat turun dan naik, ada gembira dan adanya yang kurang gembira. Namun kena tengok balik sebab apa benda ...
Load More In Kehidupan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Pengurusan Krisis COVID-19 dimana silap kita?

Ada orang berkongsi statistik kes, so kita pun ...

best vpn