Cubaan Yang Gagal :(

Total kerugian RM 150. Berpunca dari cubaan yang gagal. Jem. Apapun ada ruang untuk baiki, kesahnya bermula dari tangki air yang gagal menampung jumlah air.

Rumah aku dah banyak kali tangki air utamanya overflow, bukan disebabkan oleh kerosakan pelampung tapi berpunca dari penutupnya yang dah “kiat”. Punca kiat tuh sebab musang dok lepak atas tuh. Mungkin sebab rumah aku strategik maka dia selalu la lepak atas tangki sampai tudung kemek yang mana bila hujan ia akan menakung air.

Selalunya bila overflow aku akan panggil plumber untuk bantu betulkan, boleh kata banyak kali, kalau impun duit upah rasanya boleh pakai tangki king kong. Tapi sejak akhir akhir ni aku mula berkira, sebab aku rasa simple ja kot. So aku dok panjat sendiri ke atas tempat letak tangki. So boleh settle. Aku pon berjaya atasi Acrophobia.

Then nak jadi cerita, satu hari overflow jadi ketika aku dok outstation. Ayaq berjurai jurai turun, rasanya bil bulan ni mantap. So aku minta wife untuk bantu settlekan. Cuma bila plumber mai dia tak bawak tangga dan wife plak tak tau aku letak mana. Moralnya kena cari plumber yang ada tangga sendiri. So berbalik pada cerita tadi plumber tak jadi perbaiki, so tindakan mitigasi bini aku amik adalah dengan tutup pam. Nampak berkesan.

Tapi ada kesan sampingan bilamana tekanan dalam bilik air kurang maka berlaku airlock dalam toilet. Bila jadi ja airlock so air takkan keluar. Berdasarkan ingatan dah lama tak jadi. plumber ada ajaq kalau airlock jadi nak buat camna kena buka salah satu kepala paip.

Maka bila balik dalam keadaan letih cuba pi settlekan kisah airlock nih. mungkin tenaga tengah power sekali pusing ja kepala paip keluaq. Wow, tapi bila belek awat yang batang dia pendek. Huhh patah terus….padan muka

Share this Story
  • Pandangan

    Cerita Atas Meja

    Perkongsian mengenai table top exercise
  • Kehidupan

    Al-Fatihah Sahabat

    Petang tadi dapat perkhabaran melalui whatsapp group Matrik MIT RECSAM, yang mana salah seorang sahabat kami telah meninggal dunia. Amat mengejutkan ...
  • Pandangan

    Baru Gua Perasan Sebab Apa Gua Niaga Tak Untung

    Dulu selalu ja dengaq mak aku dok berleter dan bagi nasihat supaya mengaji pandai pandai. Dia kata kat kami semua yang ...
  • Pandangan

    Bila Tengok Fans EPL Masuk Stadium Ramai Terangsang..

    Ramai hari ni tweet mengenai stadium old trafford penuh dengan penyokong pada hari ke dua pembukaan EPL. Kebanyakan mereka kelihatan terangsang ...
  • Pandangan

    Kluster Tempat Kerja

    Mungkin kaedah pengurusan keselamatan dan kesihatan dalam tempat kerja tidak diutamakan dan masih mengamalkan norma kerja yang sedia ada sebelum ni. ...
  • Pandangan

    Pengorbanan Bot Kecil

    Saja belek mai belek pi maklumat petunjuk kes kluster. Rasanya sapa saja yang diamanahkan buat penilaian risiko ketika ini, perlu lebih ...
Load More Related Articles
  • Pandangan

    Cerita Atas Meja

    Perkongsian mengenai table top exercise
  • Kehidupan

    Al-Fatihah Sahabat

    Petang tadi dapat perkhabaran melalui whatsapp group Matrik MIT RECSAM, yang mana salah seorang sahabat kami telah meninggal dunia. Amat mengejutkan ...
  • Pandangan

    Baru Gua Perasan Sebab Apa Gua Niaga Tak Untung

    Dulu selalu ja dengaq mak aku dok berleter dan bagi nasihat supaya mengaji pandai pandai. Dia kata kat kami semua yang ...
  • Pandangan

    Bila Tengok Fans EPL Masuk Stadium Ramai Terangsang..

    Ramai hari ni tweet mengenai stadium old trafford penuh dengan penyokong pada hari ke dua pembukaan EPL. Kebanyakan mereka kelihatan terangsang ...
  • Pandangan

    Kluster Tempat Kerja

    Mungkin kaedah pengurusan keselamatan dan kesihatan dalam tempat kerja tidak diutamakan dan masih mengamalkan norma kerja yang sedia ada sebelum ni. ...
  • Pandangan

    Pengorbanan Bot Kecil

    Saja belek mai belek pi maklumat petunjuk kes kluster. Rasanya sapa saja yang diamanahkan buat penilaian risiko ketika ini, perlu lebih ...
Load More By ajamz
Load More In Kehidupan

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Cerita Atas Meja

Perkongsian mengenai table top exercise