Pandangan

Perkauman Modal Politik

Makin menyedihkan bila membaca media sekarang, mual dengan permainan mereka mereka yang mahukan kuasa. Kaedah memecahbelah memang pasti berjaya. Malah ada yang cuba menunjukan bagaimana islam dengan mata mereka, sedangkan mereka itu sendiri tidak pernah menerima islam sebagai kepercayaan mereka.

Ada disatu sudut cuba menegakkan dan memburukkan kepercayaanku dengan menyatakan lebih baik si kafir yang amanah dari muslim yang zalim. Kata kata tersebut asalnya merupakan dari syiah, kini meluas digunakan dalam persekitaran kita. Lebih ramai mengiyakannya, mengangguk tanda setuju tanpa mengetahui agenda jangka panjang.

Racun disuntik sedikit demi sedikit agar kesannya tidak ketara namun hakikatkan ia merosakkan organ dalaman tanpa disedari. Sikit demi sedikit ia menghakis dan menakutkan bani yang disasarkan. Kata berkongsi tapi yang mendapat faedah tidak pernah sama banyak seperti yang mereka perjuangkan. Mereka perjuangkan bani mereka tapi menuduh orang lain sebagai orang yang bersifat perkauman. Mereka istilahnya apa?

Memualkan!

Dimana kita 10 tahun lagi, kita terus menerus diserang secara lembut, kita dibiasakan dengan apa yang tak sepatutnya. Menakutkan. Kita tak punya strategi jangka panjang kerana agenda kita semua berbeza beza antara satu sama lain. walaupun kita dalam satu kumpulan.

Maaf mungkin saya kolot

Pandangan

Apa implikasi ICERD?

Pagi ni rajin pulak menyelak portal berita, sebab nak baca tentang 2 kemalangan udara yang berlaku dalam tempoh 3 hari iaitu hari sabtu tentang kejadian helikopter pemilik Leicester City terhempas di hadapan stadium dan satu lagi yang melibatkan kemalangan di indonesia yang mengorbankan sejumlah nyawa. Namun apa yang lebih menarik perhatian berita tentang salah seorang menteri yang boleh dikatakan sentiasa berubah kenyataannya dan pernah dia bagitau yang ada kenyataan yang dikeluarkan mungkin diputarbelit oleh wartawan. Tak pasti betul ke tak sebab segalanya mungkin. Berita dia mengundang pemimpin parti lain untuk mendengar penerangan mengenai ICERD (International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination). Dengar ceritanya negara kita bakal menandatangani resolusi ini.

Namun apakah sebenarnya fungsi dokumen ini, sehingga menjadi keperluan kepada negara kita menandatangani. Saya baca sekali lalu dokumen ini dan merasakan sesuatu yang besar akan berlaku. Implikasi tidak sihat bukan setakat perbezaan bangsa tetapi juga ianya akan melibatkan kepercayaan kita. Dokumen yang terbahagi kepada 3 bahagian utama yang mengandungi 25 artikel.

Saya petik artikel 5 (d)  Read more

10 Sebab Pegawai Tadbir Universiti Tak Layak jadi Pendaftar Universiti

Setelah hampir 7 tahun dari kali pertama aku dengaq dari satu majlis bersama persatuan group skim lain itu, akhirnya baru aku dapat kenalpasti dan bersetuju dengan pendapat kumpulan tersebut.

Awalnya aku agak defendsif dengan pandangan mereka, tapi selepas melalui secara dekat aku sangat bersetuju dengan pendapat tersebut bahawa jawatan tertinggi pentabir dalam universiti iaitu Pendaftar sebenarnya tak layak dipegang oleh Pegawai Tadbir.

Nak tau sebabnya? Nanti aku listkan 10 sebab

Pandangan

Inai kat jari tak hilang lagi weh!!

Awat jadi lagu tuh, dok berebut tak habis. Dua dua ada hujah depa dan bagi aku tak salah aih. Aku sangat setuju dengan hujah keduanya, hahaa. Depa ni dah tau kalau pilihan depa buat ni, bila ja naik jawatan tuh…sapa akan untung. Tapi geng radio buruk dapat apa dapat apa?

Tugas rakyat pilih dah dilaksanakan. Yang telah dipilih pon jangan jadi badut sangat, hangpa la kena bersuara sket dah kami pilih hangpa semua untuk bersuara. Ni pakat pakat senyap play safe masing masing, dey nak play safe pakai durex la, apa barang beratuq buat barisan 2 baris kernyeh kernyeh ja kat belakang tuh. Ini baru satu isu hangpa dah tunjuk setakat mana hangpa punya level. Masuk dewan tah pakat senyap macam dulu ja.

Takkan nak roboh buat balik pulak, mudah betui penyelesaian…ok sambung makan popcorn!

Pandangan

Jika ianya sukarela datang dari hati dan ikhlas, usah menunding jari, cari titik persamaan

Salam Aidiladha, sejak 3-4 tahun kebelakangan ini banyak agensi dan NGO dah mula mengaktifkan pelbagai jenis aktiviti kebajikan. Kemuncaknya bila selepas banjir pantai timur, momentum selepas itu semakin hebat. Banyak NGO baru dibuat dan banyak orang yang dapat dibantu, alhamdulillah .  Tahun lepas pun ada aktiviti CSR yang berkaitan dengan orang ramai team kami buat, nama dia VCORE, tapi perjalanan sebelum buat VCORE juga banyak gak aktiviti komuniti yang dah tempat kerja buat sejak dari awal. Cuma VCORE ni unik sikit melibatkan pelbagai pihak. Macam macam pengalaman, isu dan macam macam la.

Bukan nak cerita tentang cerita benda  yang dah masuk buku sejarah tapi sekadar nak lontarkan pendapat tentang apa yang aku kurang setuju mengenai sikap sesetengah NGO. Mungkin ianya hanya melibatkan individu tapi bukan mewakili NGO tuh harapnya. Ok …yang tak setujunya aku mengenai sikap sikap NGO yang sering kali kelihatan cuba melukiskan sesuatu yang tidak cantik kepada agensi-agensi yang bertanggungjawab. Disamping menolong orang tapi pada masa yang sama kita burukkan orang lain. Mengapa kita cuba memvisualkan sedemikian, Bagi aku kalau kita nak tolong orang yang dalam kesusahan ,letakkan kita sebagai orang tengah, pemudahcara dan cari titik persamaan untuk memastikan tujuan capai matlamat. Sikap tolong dan menunding jari ni tak ke mana sebenarnya.

Malah sangat melukakan lagi bila sindiran melalui grafik yang meperlekehkan agama kita, pastu kita sebarkan. Hebatkah kita? Bagi aku sangat memalukan bila dibuat oleh orang yang seagama dengan kita, beginikan cara kita berdakwah?. Selain itu, Pernah saya terjumpa, screen shot perbualan antara NGO kepada penjawat awam disiarkan, apa motifnya kita berbuat sedemikian. Sedangkan kes baru kita jumpa, bagi lah peluang pegawai yang bertanggungjawab yang menerima dan mengendali kes untuk buat semakan dan siasatan.

NGO kena fahami SOP setiap jabatan, sebab depa terikat kepada banyak benda dan perundangan, sebarang tindakan mereka boleh memberi pelbagai kesan. NGO takpa, tak terikat pada mana mana pihak malah rasanya tak diaudit pon. Namun tak dinafikan ada jugak kelemahan dalam pengurusan dan komunikasi yang menyebabkan maklumat tak sampai, namun kita perlu usaha sama sama bantu saling melengkapi. Tak perlu jadi one man show, hidup ini kena tolong menolong. Banyak hero pon dah join avengers. Kecualilah awak nak masuk politik.