Kehidupan

TAYAR PANCAT

Cerita ni dapat dari perkongsian dalam Facebook, cerita mengenai tayar pancat, atau dalam bahasa orang negeri selat adalah tayar pancit. Cerita dikongsikan oleh seorang ustaz, tentang pengalaman dia. Mungkin kita jugak pernah alami, cuma perasan atau dak ja.

Ustaz tuh , Dia cerita ada satu minggu tuh masa selepas solat jemaah, dia keluar paling lewat. Maklumlah ustaz, mesti lewat keluar berbanding jemaah lain. Bila keluar dia nampak seorang jemaah masjid macam ada masalah. Dia pi dekat jemaah tu.

Dia tanya jemaah tuh, awat?Tayar pancat..“jemaah tuh balas. Dia pon bantu jemaah tadi tukaq tayar buat apa bagai dan siap. Jemaah tuh nak bagi duit kat dia sebab bantu tukar tayar yang pancat, ustaz bagitau dia tolak dengan baik, katanya dia ikhlas…

Minggu selepas tuh, lepas solat ustaz tuh keluar awai. Keluar-keluar masa naik moto baru dia perasan moto dia pancat. jem. dia kalut moto plak pancat. Tiba-tiba lalu mamat jemaah yang dia bantu baiki tayar minggu sebelum tuh. Mamat tuh berenti tanya “awat ustaz?”

tayar pancat” ustaz jawab.

ooo gitu…takpa ustaz saya takleh bantu…. ada kerja” lepas kata tuh mamat tuh terus pi.”

“Hare….” ustaz tuh kata. Habis semua ikhlas dia, yang dia buat minggu sebelum tuh.

Kehidupan

Kerana Dia Mimpi

Ada ketika kita melalui umpama dejavu bila suasana sepertimana yang pernah difikirkan dalam minda. Hari ini aku menikmati perkara ini, mimpi yang kita tunjukkan tapi orang lain yang merealisasikan.

Kerana ketika kita bercerita ianya masih mimpi. Tak boleh kita minta atau claim mimpi itu milik kita. Sedih ya, bangga ya namun peratusan sedih melebihi bangga.

Mungkin ketika kita bercerita tentang mimpi, penyampaian kita agak lemah, terlalu terbang seperti “beliau Melaka”. Persembahan tidak selari dengan persepsi orang terhadap kita. Itu lemahnya mimpi kita.

Lesson learn mungkin kita masih perlu merancang dengan lebih teliti dalam menceritakan dan membuktikan mimpi kita, mampu kita realisasikan bukan setakat cantik dalam sebuah persembahan sahaja

Apapun jangan berenti bermimpi….

Kehidupan

Lirik Mata

Bila perasan mata mereka nampak pelbagai cerita yang disembunyikan, dinafikan. Banyak yang mereka mungkin fikirkan, namun bila ujian dan yang diuji terus hanyut langsung tidak nampak tebing mahupun arah yang perlu diikuti. Mungkin ada yang cuba dijadikan pengajaran kepada yang melihat, agar langkah tidak diikuti bila mana mata hati terus ditutup, tikar ditinggalkan, tidak jumpa arah kiblat.

Maka ketika itu aib diri sendiri terbuka,

Ya Allah semoga, semoga kau lindungi dan bukakanlah hatinya, ke arah jalanmu, kepada mu kami berlindung dan kepada mu kami berserah.

Amin Ya Rabbal alamin

Kehidupan

Dunia Tak Pernah Adil

Bila tengok apa yang berlaku disekitar kita kebelakangan ini memang akan mencerminkan dunia yang sebenarnya. Masing masing dok cari keadilan, kesempurnaan, kegemilangan. Tapi bila lihat secara mendalam sebenarnya semua bukan mewakili majoriti apa yang difikirkan. Setiap manusia didunia ni ada dia punya cara menterjemahkan dan memahami mengikut bahasa diri masing masing.

Bila tengok sukan harini memang jelas dunia tak adil. Cuba kita lihat dunia hanya pandangkan kejayaan. Yang penting gelaran, level mana pon janji ada gelaran. Paling jelas bila tengok sukan hoki, walaupun main piala dunia, tapi tidak begitu luck kali ini dengan 2 kekalahan dan satu seri yang melenyapkan peluang ke suku akhir. Langsung tak didengari pujian seperti mana ketika mereka menentang jepun tahun ini. 

Di media kita hanya lebih menfokuskan AFF Suzuki 2018 sahaja, berbanding piala dunia. Nampak perbezaan bagaimana layanan dunia kita, hanya gelaran yang dipentingkan. Level tak dipentingkan langsung. Kejam betul dunia. Sehebat mana pun yang penting ko menang baru lampu sorot tuju kearah ko… bila ko gagal sepi.

Begitu juga dengan hasil usaha kita, jangan terlalu berharap orang atau masyarakat akan kenang sampai bila bila, bohong belaka, dunia pasti lupakan kita, usaha kita, ianya tak akan kekal. 


Kehidupan

5 Nasihat kepada diri sendiri sementara teringat,

Nasihat kepada diri sendiri sementara teringat,

jangan sombong dan jangan ego. Setiap orang dari pelbagai level dalam organisasi ada tugas dan tanggungjawab seharusnya kita perlu hormati. Tak kira kita tuh mengaji tak habis mahupun yang mengaji habis hingga khatam. Janganlah kerana terlalu tinggi pangkat kita dan pandainya kita berbahasa orang dari negeri atas angin, menghalalkan kita utk berkata kata indah seperti why i should talk to you. Takut suatu ketika nanti semasa kita dalam kesempitan atau dalam kita kelemahan insan tersebut mengembalikan semula dengan kata kata sepertimana yang pernah diungkapkan oleh kita. Walaupun insan tersebut tidak pernah sampai ke negeri atas angin. Read more