Kehidupan

10 perkara yang telah berlalu dan dirindu semasa aidilfitri

Setiap orang ada kenangan yang diaorang telah lalui, mungkin suatu ketika dahulu ianya rutin dan kini tak lagi berulang pada kita, mungkin bagi anak anak kita kenangannya pasti berbeza dengan kita. Saja teringat benda yang berlaku dulu dulu. So sempena 10 syawal ini, aku just share 10 perkara yang telah berlalu dan dirindui semasa aidilfitri aku

  1. Zaman kakak kakak aku dok syok buat baju ala-ala punjabi dihari raya. Bila teringat yang ni terbayang suasana masa tuh riuhnya kakak kakak aku kat atas rumah tok, dan terbayang waktu pagi tok bawak keluar lembu dia dari kandang
  2. Seronoknya menjual kad raya pada kawan kawan, yang paling laku kad kepada guru dan kad kartun.
  3. Rasanya dari kecik sampai besaq mak pak tak pernah miss beli baju raya baru, at least satu baju teluk belanga dan satu lagi baju tshirt, tapi bila teringat yang ni rasa bersalah pulak….bila last aku bagi ek?
  4. Teringat mak dan adik adik dia mai buat kuih raya kat rumah, pakat pulun buat , beli tepung dan semua bahan pasti kat kedai Yoahin kangar, zaman tuh buat kuih takda buah ceri dengan acuan semprit kira lekeh la, oh ya terbayang penimbang tepung sebab nak bagi sukatan betul, mai peringkat anak anak ni takda pulak gitu, semua pakai order ja. Oven zaman dulu mesti semua rumah ada kan hat bulat tuh.
  5. Dari tahun 1991 hingga tahun 2000 lebih antara isu yang tak pernah selesai kat rumah aku adalah, baju raya kakak aku tak pernah siap on time, contoh order raya tahun 1992, raya tahun1993 baru siap. Yang peliknya tak serik, elok sangat kot tailor tuh buat hahahahhaha.
  6. cerita kutip  duit raya, sapa tak pernah lalui. Pusing satu jejawi kot, 2 kupang dengan 5 kupang ja dapat. Yang bara bukan apa, pi sekolah member dok cerita dapat ratus ratus, yang kita paling kuat 50 kot, tuh pun kenyang air sirap dan air sarsi ja.
  7. Mai remaja sikit berebut moto memang jadi isu baru lepas salam minta maaf dah berkelai berebut mutu, sapa cepat dia dapat, moto ada sebijik tapi berebut 2-3 orang. Kalau moto sekarang ada tak macam tuh kot sebab semua pakat berlagak dah, apa barang naik honda cup C70 ja. Tapi dulu ragaih kuda tuh ja kot.
  8. Rumah takda astro yang ada tv1 tv2 tv3, apa pilihan lagi nak tengok, habih kuat lagu raya nyanyi dalam studio, silap mata dengan sarkis. Mai tain 1997 dah mula demam hindustan, mula dil to pagal hai, lepas tuh kuch kuch hotai. Cuma tarikan ketika tuh filem filem baru dari panggung wayang lebih kurang dekat setahun lebih baru masuk tv, tuh pon, iklan jang dok kira la, time iklan setiap 15 minit.
  9. Naik moto ramai ramai pi rumah awek awek lawa, bihun tak rasa garam pun sedap tak sangga ja.
  10. Beraya sekali semua kami 6 beradik anak abdul rashid dan fatimah 3 lelaki dan 3 perempuan, meriah, merajuk, berkelahi, tak puas hati, buat lawak, pekena mak. Suasananya terlalu dirindui.

Kini zaman kita dengan keluarga kita yang lebih besar, mungkin 10 tahun lagi ada kenangan yang akan terus dirindui.

Antara pengetahuan praktis dan teori

Assalamualaikum dan salam satu malaysia,

Sejak kebelakangan ini dah mula terasa perubahan dari pandangan, ego dan stand aku terhadap perjuangan seharian. Dulu antara perjuangan adalah ingin meletakkan sesuatu yang rutin seperti selalunya. cadangan perubahan dasar untuk mengubah rutin itu ingin ditentang seboleh bolehnya, alasannya mudah jangan kacau laluan kami.

makin jauh, makin mendalam dan memahami barulah aku jumpa punca mengapa rutin itu perlu diubah. Kelemahan yang sangat dan teramat ketara, namun tiada cara untuk membantu untuk memperbaiki keadaan tersebut kerana masing masing ego dan lebih suka memperakukan kelemahan tersebut tanpa usaha untuk memperbaikinya.

jika dilihat mereka ini orang yang mempraktiskan ilmu tersebut namun tidak mampu secara sendiri berusaha memimprovisasikan bagi mempertingkatkan kompetensi mereka. Disebelah orang yang mengkaji secara teori dilihat lebih kompeten dengan usul yang lebih beralaskan kajian mereka, ini disokong dengan kerangka pembangunan kerjaya mereka yang kini mereka boleh mempertingkatkan laluan kerjaya mereka melalui teori mereka.

mereka kelihatan lebih berperisa berbanding dengan orang yang seharian melakukan rutin.

Kehidupan

Jimat RM30 Bil Astro Dengan Rebat Di Astro Circle

Tahukah kita setiap kali bil astro sampai melalui surat atau emel kita akan dibagikan dengan point di astro circle. Dengan point ini, kita boleh redeem untuk tukar dengan benda lain seperti cenderahati astro, tiket dan tukarkan dia jadi duit melalui bayar bil astro kita. So bagi yang belum terminate astro activekan akaun anda di web astro dan gunakan sebaik mungkin. Selama saya pakai baru redeem beg dan RM30 untuk bil.

P/s motif hari ni hanya untuk test plugins ja.

Kehidupan

Periksa Bil Bulanan

Mungkin mula rasa kedekut atau berkira sekarang ini, aku dah mula menyemak setiap transasi pergerakan pembayaran. Dari semakan Julai ini merekodkan jumlah bil paling mengejutkan selain dari bil elektrik dan telefon.Bil tv berbayar astro. Buat kali pertama bil tanpa tunggakkan melepasi RM300. Satu jumlah yang begitu tinggi.

Screen Shot 2016-07-25 at 11.24.12 PM

Namun selepas diteliti bil yang didownlodkan mendapati terdapat pelarasan yang tidak jelas yang menyumbangkan kepada peningkatan jumlah bil dari biasa. Selepas melalui layanan iklan yang hampir 9 minit sebelum dapat bercakap dengan operator khidmat pelanggan, akhirnya ia dapat disettlekan dan lebihan tuntutan dikeluarkan dari bil.

So selalu selalukan memeriksa bil anda dan resit parking anda sebab takut takut kita terkena…