Antara pengetahuan praktis dan teori

Assalamualaikum dan salam satu malaysia,

Sejak kebelakangan ini dah mula terasa perubahan dari pandangan, ego dan stand aku terhadap perjuangan seharian. Dulu antara perjuangan adalah ingin meletakkan sesuatu yang rutin seperti selalunya. cadangan perubahan dasar untuk mengubah rutin itu ingin ditentang seboleh bolehnya, alasannya mudah jangan kacau laluan kami.

makin jauh, makin mendalam dan memahami barulah aku jumpa punca mengapa rutin itu perlu diubah. Kelemahan yang sangat dan teramat ketara, namun tiada cara untuk membantu untuk memperbaiki keadaan tersebut kerana masing masing ego dan lebih suka memperakukan kelemahan tersebut tanpa usaha untuk memperbaikinya.

jika dilihat mereka ini orang yang mempraktiskan ilmu tersebut namun tidak mampu secara sendiri berusaha memimprovisasikan bagi mempertingkatkan kompetensi mereka. Disebelah orang yang mengkaji secara teori dilihat lebih kompeten dengan usul yang lebih beralaskan kajian mereka, ini disokong dengan kerangka pembangunan kerjaya mereka yang kini mereka boleh mempertingkatkan laluan kerjaya mereka melalui teori mereka.

mereka kelihatan lebih berperisa berbanding dengan orang yang seharian melakukan rutin.

Kehidupan

Jimat RM30 Bil Astro Dengan Rebat Di Astro Circle

Tahukah kita setiap kali bil astro sampai melalui surat atau emel kita akan dibagikan dengan point di astro circle. Dengan point ini, kita boleh redeem untuk tukar dengan benda lain seperti cenderahati astro, tiket dan tukarkan dia jadi duit melalui bayar bil astro kita. So bagi yang belum terminate astro activekan akaun anda di web astro dan gunakan sebaik mungkin. Selama saya pakai baru redeem beg dan RM30 untuk bil.

P/s motif hari ni hanya untuk test plugins ja.

Kehidupan

Periksa Bil Bulanan

Mungkin mula rasa kedekut atau berkira sekarang ini, aku dah mula menyemak setiap transasi pergerakan pembayaran. Dari semakan Julai ini merekodkan jumlah bil paling mengejutkan selain dari bil elektrik dan telefon.Bil tv berbayar astro. Buat kali pertama bil tanpa tunggakkan melepasi RM300. Satu jumlah yang begitu tinggi.

Screen Shot 2016-07-25 at 11.24.12 PM

Namun selepas diteliti bil yang didownlodkan mendapati terdapat pelarasan yang tidak jelas yang menyumbangkan kepada peningkatan jumlah bil dari biasa. Selepas melalui layanan iklan yang hampir 9 minit sebelum dapat bercakap dengan operator khidmat pelanggan, akhirnya ia dapat disettlekan dan lebihan tuntutan dikeluarkan dari bil.

So selalu selalukan memeriksa bil anda dan resit parking anda sebab takut takut kita terkena…

Kehidupan, Kerja

Jangan buat pala tau

Ada satu harituh bila bangun pagi, orang rumah bagitau yang mata anak sulung tuh bengkak. Dalam hati dok rasa macam ketubit ja. Tak gaduh kalut nanti kecut la bengkak tuh. Bila mai petang makin besaq pulak sampai tersenget-senget si anak nak tengok dan bersembang, bawak pi rumah tok dia, depa bagitau kalau ketumbit ni ada mata kena cari belah belakang badan. Cari takda..mungkin kena gigit menatang kot. Bila mai malam makin besar pula kita tengok bengkak tuh, mau tak mau kena cari klinik la pulak.

Klinik panel semua dah tutup, yang ada klinik yang baru dan tak pernah try lagi. Bila jumpa doktor, dia bagitau mungkin menatang kot yang ketik kat mata tapi tak jumpa kesan gigitan. Masuk bilik rawatan terkejut, Muda piang doktor ni rasa baru habis mengaji ni, tak konfiden sangat tengok doktor ni buleh ka dia rawat ni. Dia bagi nasihat agak skema, kurang percaya lagi aku dengan dia. Bila time amik ubat makin aku tak percaya kat doktor tuh , ada ka patut satu ubat krim dan satu ubat pil untuk budak yang umur 5 tahun. Huh minta tukar pil ke ubat sirap. Apa punya turr.

Balik bukak kotak ubat sapu terus sapu kat kawasan yang bengkak. Harapan esok pagi bengkak tuh akan hilang. Namun sekali lagi tekaan aku benar doktor ini memang doktor “ENO” . Bengkak kat mata anak aku makin besor sampai kecik ja ruang nak tengok. Makin marah aku, mula nak taip dalam facebook hahaha nak burukkan doktor eno tuh. Tengah sedap mengarang dan mengata dalam draft post aku, tetiba orang rumah tanya semalam masa sapu tuh baca tak instruction yang ada kat kotak ubat. Takda la pulak nak baca, ubat sapu amik sapu saja la. Read more

Kehidupan

Tunjuk Kuasa Tak Bertempat

Dalam suasana kerja yang macam macam, kita kena pandai tolak ansur dengan memahami situasi. Nak memahami situasi sebenarnya tak boleh dari segi teori saja, kita kena buat, alami dan rasai. Baru la kita mudah paham.

Bila kita dah lama dan lebih tinggi pangkatnya usah la kita riak hebat dan takabur sangat, tak perlu tunjuk hebatnya kita berkuasa menentukan boleh atau tak, takda sapa nak respek pon orang nak selesaikan kerja ja.

Kena pandai bertempat dan bodoh bersebab la, nasihat saya kepada saya yang sering terlupa