Pandangan

Bila Tengok Fans EPL Masuk Stadium Ramai Terangsang..

Ramai hari ni tweet mengenai stadium old trafford penuh dengan penyokong pada hari ke dua pembukaan EPL. Kebanyakan mereka kelihatan terangsang bila tengok stadium yang penuh , ada juga dikalangkan geng kiblat politik akan menyalahkan kerajaan sedia ada kerana kegagalan depa penyokong bola sepak malaysia masuk stadium dan kes kelihatan tiada kesudahan. By the way

Kemasukan depa ke stadium kali ni bagi aku, ia menunjukan depa sedang beralih ke satu fasa baru iaitu ke fasa kita hidup bersama COVID-19, ini selepas hampir 60 peratus rakyat depa dah lengkap di vaksin. Mungkin atas jumlah rakyat dia divasksin depa , kerajaan depa mungkin bagi kebenaran sebab EPL menyumbangkan 7.6 billion pound kepada ekonomi depa. Ini tidak termasuk sumbangan cukai dan jumlah pelancong luar yang datang untuk menyaksikan EPL.

Kalau Liga Malaysia tak tau plak berapa yang sumbangkan kepada negara hahaha. Nak bayar KWSP pon cekelat angin hahaah.

Kebenaran tuh bukan dengan mudah, secara asas semua peminat/penyokong yang nak mai perlu lengkap divaksin. Maklumat ini perlu depa upload ke app National Health Service (NHS) depa, sistem intergrasi depa. Bila baca ingatkan kat negara kita saja yang ada buta IT kat negara depa pon ada, maka bagi peminat yang takda access smartphone depa bagi kaedah nak isi maklumat vaksinasi.

Selain dari vaksinasi peminat juga digalakkan buat Rapid Test sebelum hadir ke stadium, Kalau Team Spurs depa minta buat 48 jam sebelum hadir ke stadium. Kalau nak masuk kat tempat kerja aku, kami letak 72 jam sebelum hadir. Sebab apa kena letak masa, kerana lagi lama test dibuat lagi tinggi risiko seseorang individu tu boleh menjadi pembawa.

Bila baca SOP yang setiap pasukan dalam EPL buat, jujur aku rasa secara teori memang cantik. Hangpa boleh rujuk kat web EPL. Manusia tetap manusia, banyak benda yang bertentangan dengan SOP telah berlaku dan kita boleh tengok benda benda tuh lah yang menjadi keterujaan masyarakat kita. Namun ini adalah peluang untuk kita semua perhati dan cuba elakkan jika kita mula beralih ke fasa pemikiran kita akan hidup bersama COVID-19.

Share this Story
  • Pandangan

    Bila Tengok Fans EPL Masuk Stadium Ramai Terangsang..

    Ramai hari ni tweet mengenai stadium old trafford penuh dengan penyokong pada hari ke dua pembukaan EPL. Kebanyakan mereka kelihatan terangsang ...
  • Pandangan

    Kluster Tempat Kerja

    Mungkin kaedah pengurusan keselamatan dan kesihatan dalam tempat kerja tidak diutamakan dan masih mengamalkan norma kerja yang sedia ada sebelum ni. ...
  • Kehidupan

    COVID 19 – Hari ke 8 PKP ke 2

    Menjelang minggu terakhir PKP, apa yang dapat dijangkakan adalah kemungkinan tempoh PKP akan diteruskan. Namun dengan pihak Kerajaan perlu ambil pengalaman ...
Load More Related Articles
  • Kehidupan

    Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

    Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka iaitu sukan catur. Sejak 2007 sertai pasukan ini dari sebagai pemain dan pengurus. ...
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Kehidupan

    Cakap Biar Serupa Bikin

    Dulu dulu banyak terbaca ayat dipenghujung zaman akan muncul pelbagai jenis cerita, Fitnah berleluasa, ulama palsu. Medium dulu mungkin kita tak ...
  • Kehidupan

    10 Malam Terakhir Ramadan

    Alhamdulillah kita dah masuk dalam tempoh 10 malam terakhir ramadan pada tahun ini. Semua feeling dah mula rasa, cycle life seperti ...
  • Kehidupan

    Update

    Lama tak berkongsi dalam blog ni walaupun banyak yang hendak dikongsi. Terutamanya pengalaman sepanjang tempoh 3 tahun ni. Boleh kata setiap ...
Load More By ajamz
  • Pandangan

    Pemikiran Arkopal

    Pagi tadi agak tersentuh disudut kecil sebelah kanan hati aku, bila mana dapat teguran dari sahabat juga bos. Dia tegur minta ...
  • Pandangan

    Jangan jadi Pelakon

    Aku nak berkongsi pendapat aku dalam pengalaman aku sebagai seorang pekerja selama hampir 20 tahun. sepanjang tempoh tu aku melalui pelbagai ...
  • Pandangan

    Niat nak hasilkan berlian

    Kita sering kagum dengan kejayaan kejayaan orang. Kita sering cemburu melihat mereka. Kita sering mengambil kata-kata semangat mereka. Kita sering membandingkan ...
  • Pandangan

    Cerita Atas Meja

    Perkongsian mengenai table top exercise
  • Pandangan

    Baru Gua Perasan Sebab Apa Gua Niaga Tak Untung

    Dulu selalu ja dengaq mak aku dok berleter dan bagi nasihat supaya mengaji pandai pandai. Dia kata kat kami semua yang ...
  • Pandangan

    Bila Tengok Fans EPL Masuk Stadium Ramai Terangsang..

    Ramai hari ni tweet mengenai stadium old trafford penuh dengan penyokong pada hari ke dua pembukaan EPL. Kebanyakan mereka kelihatan terangsang ...
Load More In Pandangan

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Walaupun suka kita tetap perlu mendarat

Alhamdulillah selesai tugasan menguruskan sukan yang aku suka ...