Eat more, play more, learn more :P
Kehidupan

Cara Menggunakan Celcom Wifi

Selepas diterangkan oleh kawan kawan celcom, baru la aku tau kat perlis ada 2-3 tempat ja yang boleh akses celcom wifi. Nak kata celcom tipu aku ka? mungkin dia ada bukti 2-3 tempat yang dinyatakan memang depa buat dengan fokus kepada orang kat situ. Apa pun sebab dah bundle dalam pakej telefon maka apa boleh seorang pengguna buat, just bayar ja.

So bila ada peluang jumpa lokasi lokasi wifi celcom onkan lah dan cuba guna sebaik mungkin dimana kita tidak tahu bila lagi nak bleh guna. sebabnya kat perlis tak banyak lokasi pon.

First time menggunakan wifi ini, agak jakun sebab sifat tak rajin membaca maka terkojut bila dia minta username dan password. Maka kenalah pi kiosk celcom untuk tanya benda mudah ni.

Cara untuk loginnya adalah seperti berikut (macam ayat dalam surat kerajaan plak)

IMG_4394

<Taipkan> WIFI PASSWORD

Kemudian hantarkan ke 22188

Mudahkan…kebanyakan loginname adalah nombor telefon kita dan passwordnya saja kena hapal.

Senang tapi saya tak tau

Kerja

Ilmu Tanpa Amal

Bila lama tak buat kertas kerja yang impact, mula meraba mencari sumber yang bagus untuk menghasilkan sebuah kertas kerja yang bagus untuk dimohonkan. Mungkin sebab tak praktis menyebabkan cepat mati kutu. So tutup laptop ayuh tido

Pandangan

Celcom Tipu Aku Ka?

Kadang kala terasa macam kena tipu oleh pembekal perkhidmatan telefon celcom bila difikirkan, sebab dalam satu pakej yang ditawarkan ada broadband, wifi, sms dan panggilan. Pakej ini ditawarkan sejak bulan 6 kalau tak salah. ianya kelihatan menguntungkan pengguna dengan jumlah broadband yang boleh dinikmati kepada pengguna. Namun bila dikaji balik macam aku kena tipu plak.

Sebab kat perlis ini langsung perkhidmatan wifi tidak ditawarkan di mana mana kawasan, ini bermaksud ramai pengguna termasuk aku bayar saja tanpa boleh menggunakan perkhidmatan tersebut, kos berbanding pakej lama dilihat yang lama lebih menguntungkan dan memudahkan pengguna merancang bajet bulanan. Pakej yang baru lebih mahal dari sebelumnya. Tidak sepertimana yang diceritakan oleh menteri senator kita.

Ini kesian dia kepada pengguna perkhidmatan mudahalih kat perlis, walaupun menteri besar dah highlightkan nak meningkatkan kualiti perkhidmatan broadband sejak dilantik, sehingga hari ini tak nampak kesannya lagi. SKMM pernah memaklumkan bahawa ada geran persekutuan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan dikawasan yang kurang menguntungan oleh pihak swasta. tapi perlis tak pernah minta dan dapatkan kemudahan tuh. Sebab tuh kita masih terkebelakang dan ditindas bagi servis yang tidak boleh kita nikmati

Kehidupan

10 Tahun disini

Isnin 3 Oktober 2005 kembali ke perlis, semangat membara-bara dapat kerja berjawatan tetap setelah hampir 1 tahun setengah membawa jawatan kontrak yang boleh terputus bila bila masa. Walaupun bila tiba tempat kerja baru ni takla kelihatan tempat sebelum ini, tapi dah cukup best kot. mungkin sebab utamanya status tetap tuh.

3 Oktober 2015, rupanya dah 10 tahun benda tuh lepas, ini membawa maksud ada 20 tahun lagi untuk service kat sini insyallah.